TÁRKI-TUDOK
  Keresés  
      

Indikátorok


A magyar közoktatás számokban: Facts and Figures 2014/2015 kötet

Az alapvető, lényegében statikus, évről-évre lekérdezett adatok az Oktatási Hivatal adatbázisaiban megtalálhatók. A kiadvány szerkesztői ezekből az adatokból válogattak, kiegészítve a volumen adatokat néhány egyszerű mutatóval. Tapasztaljuk, hogy ezek az egyszerű mutatók is – több éves összehasonlításban – nagyon is élő problémákra világítanak rá, vagyis a trendek követése az oktatáspolitika számára igen fontos jelzéseket ad.

A kiadvány első változata a TÁMOP 3.1.8 program keretében, az Oktatási Hivatal megrendelésére készült el 2015. januárjára. Ezt a változatot az Oktatási Hivatal saját igényeinek megfelelően más formátumban a honlapján közölte – bár nem kézenfekvő helyen. Jelen kiadvány második, átdolgozott kiadásnak tekinthető annyiban, hogy a szerkesztő az első változatban közölt adatokat újabb (2014-es) adatokkal egészítette ki. Továbbá el kellett hagyni néhány indikátort, mivel újabb adatok már nem voltak hozzáférhetők, vagy változtak az eredeti definíciók. Néhány esetben új mutatókkal, ábrákkal egészítettük ki a kötetet.

Általános probléma volt, hogy a felsőoktatási adatokhoz nem fértünk hozzá abban a formában, ahogyan szükség lett volna rájuk, egyes közoktatási mutatókat pedig, amelyek előállítását a kiadvány első változatában a projekt keretében megfinanszírozta a megrendelő, már nem tudtunk előállítani. Ezek utoljára a Közoktatási rendszer indikátorai 2015 c. kötetben jelentek meg, amit az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézete adott ki saját honlapján.

A kiadványról az Eduline is írt:

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/11/3/Ismeretlen_tenyek_a_magyar_oktatasrol_QVAI23

vissza  


hírek

Új Kreatív Partnerség könyv

Megjelent 2018 júniusában a pécsi Kreatív Partnerség matematika pilot programjának és beválásának ismertetése egy gyönyörű könyvben. A kötet különlegessége, hogy a programban az osztályteremben a pedagógusokkal együttműködő művészeket és műveiket is meg lehet ismerni. Ajánljuk mindenkinek szeretettel!


Kreatív Partnerség a Ludwig Múzeumban

A Ludwig múzeumban Közös ügyeink – Együttműködésen alapuló művészeti projektek címmel egy kiállítás nyílt, ami március 18-ig látogatható ingyenesen. A kiállítás egy négyéves nemzetközi program (CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme) eredményeit mutatja be a közönségnek, melynek célja, hogy megismertesse a művészekkel az együttműködésen alapuló művészeti gyakorlatot, és támogasson olyan, különféle közösségek bevonásával megvalósuló projekteket, amelyek hatékony megoldást keresnek egy-egy aktuális társadalmi problémára.

média-jelenlét

A kreatív partnerség programról írtak a Marie Claire-ben

A cikk itt olvasható.


A drog és az iskola felelőssége

A szegregátumban élő általános iskolások drogfogyasztását felmérő kutatásunk eredményeit foglalja össze egy bizonyos aspektusból Lannert Judit Tanulópénz blogjának új bejegyzése, ami a Kölöknet oldalon is olvasható.


Nem a tehetséggondozást kellene sulykolni

Lannert Judit az Új Egyenlőségben beszélt a magyar közoktatás gondjairól.


  1035 Budapest, Vihar utca 18. telefon: (+36 1) 887 4851, info@t-tudok.hu