TÁRKI-TUDOK
  Keresés  
      

Iskolafejlesztés


Innovatív hálózatok létrehozása nevelési-oktatási programok fejlesztésére

A kutatás-fejlesztési projekt operatív célja olyan projekttervek kidolgozása volt, amelyek keretében köznevelési intézményben dolgozó Kutatótanárok és Mesterpedagógusok a felsőoktatási intézményekkel, pedagógiai kutató intézményekkel, és a piaci szereplőkkel együttműködve, a köznevelési rendszer különböző szintjein jelentkező fejlesztési igények kielégítésére, a feladatok, problémák megoldására adekvát megoldásokat nyújtó nevelési-oktatási programokat fejleszthetnek. Mivel a kutató-fejlesztő hálózatokban megvalósuló innováció a köznevelési rendszer megújításának egyik fontos pillére, a kutatás-fejlesztés közvetett célcsoportjai a köznevelési intézmények és az intézményekben dolgozó pedagógusok, valamint a köznevelési rendszerben jelen lévő gyerekek, tanulók. A fejlesztés eredményeként létrejövő projekttervek közvetlenül segítik nevelési-oktatási programok fejlesztését, bevezetését, ezért közvetlenül hasznosulnak a köznevelési intézményekben, érintik az intézmények tanárainak munkáját, hatnak a tanulók fejlődésére, javítva a köznevelési rendszer szakmai színvonalát és méltányosságát.

A fentiek értelmében a jelen kutatás-fejlesztés arra tett kísérletet, hogy egy bizonyos problémára – a tanulók matematikai kompetenciájának, tudásának fejlesztése - segítsen több szinten modellszerű projekttervet készíteni helyi szereplők számára. A projektterv olyan elemekből épül fel, amelyek biztosítják, hogy a pályázó a helyi problémára a helyi kontextus függvényében tudjon érvényes választ adni úgy, hogy egyszerre lehet kreatív, ami a helyi megoldást illeti és standard és minőségi, ami a projekt során az eredményes kimenethez szükséges procedúrákat (pl. mérés) illeti.  A projektminták tervezéséhez modellként már létező és eredményes hazai fejlesztések szolgáltak.

A nemzetközi oktatásrfejlesztési programok tanulságairól itt olvashatnak. A négy mintamodell leírását itt találhatják. Külön poszterek is készültek a Lépésről-lépésre. Sakkpalota, KIP és Kreatív Partnerség programokról.

vissza  


hírek

Új Kreatív Partnerség könyv

Megjelent 2018 júniusában a pécsi Kreatív Partnerség matematika pilot programjának és beválásának ismertetése egy gyönyörű könyvben. A kötet különlegessége, hogy a programban az osztályteremben a pedagógusokkal együttműködő művészeket és műveiket is meg lehet ismerni. Ajánljuk mindenkinek szeretettel!


Kreatív Partnerség a Ludwig Múzeumban

A Ludwig múzeumban Közös ügyeink – Együttműködésen alapuló művészeti projektek címmel egy kiállítás nyílt, ami március 18-ig látogatható ingyenesen. A kiállítás egy négyéves nemzetközi program (CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme) eredményeit mutatja be a közönségnek, melynek célja, hogy megismertesse a művészekkel az együttműködésen alapuló művészeti gyakorlatot, és támogasson olyan, különféle közösségek bevonásával megvalósuló projekteket, amelyek hatékony megoldást keresnek egy-egy aktuális társadalmi problémára.

média-jelenlét

A kreatív partnerség programról írtak a Marie Claire-ben

A cikk itt olvasható.


A drog és az iskola felelőssége

A szegregátumban élő általános iskolások drogfogyasztását felmérő kutatásunk eredményeit foglalja össze egy bizonyos aspektusból Lannert Judit Tanulópénz blogjának új bejegyzése, ami a Kölöknet oldalon is olvasható.


Nem a tehetséggondozást kellene sulykolni

Lannert Judit az Új Egyenlőségben beszélt a magyar közoktatás gondjairól.


  1035 Budapest, Vihar utca 18. telefon: (+36 1) 887 4851, info@t-tudok.hu