TÁRKI-TUDOK
  Keresés  
      

Szülők


Szülőtámogatás Európában, Eurofound jelentés 2012

A magyar háttérjelentés szakértőkkel folytatott interjúk és fókuszcsoportos beszélgetés alapján arra jutott, hogy a szülőtámogatás Magyarországon még nem egy bevett fogalom, sokan sokfélét értenek alatta. A szülősegítésnek ugyanakkor számos formája kialakult nálunk, az intézményesen az oktatási intézményekben vagy egészségügyi rendszerben nyújtott szülői tájékoztatáson át, a civilek által szervezett szülőprogramokon keresztül egészen az interneten elérhető szülőket segítő közösségi oldalakig. Ugyanakkor az is igaz, hogy mind a mai napig a kormányzati szülősegítés elsősorban a demográfiai célzatú és elsősorban anyagi támogatást nyújtó családpolitika része. Ami ezen túlmutat, azt pedig kevésbé jellemzi a partneri szemlélet, jóval inkább a szülőként nehezebben boldogulók részére baj esetén (tehát nem prevenciós célú) célzott tanácsadásként értelmezhető. Mindazonáltal Magyarországon is találhatók jó gyakorlatok, ezek leginkább három típusba sorolhatók: 1.) alulról jövő kezdeményezések, amelyeket a helyi közösség, önkormányzat felkarol (pl. Szülők Háza), 2.) nemzetközi modellek hazai adaptálása (pl. Good Start vagy Home Start), 3.) oktatási intézményekben létrejött kreatív és innovatív kezdeményezések a szülők bevonására.

vissza  


hírek

Új Kreatív Partnerség könyv

Megjelent 2018 júniusában a pécsi Kreatív Partnerség matematika pilot programjának és beválásának ismertetése egy gyönyörű könyvben. A kötet különlegessége, hogy a programban az osztályteremben a pedagógusokkal együttműködő művészeket és műveiket is meg lehet ismerni. Ajánljuk mindenkinek szeretettel!


Kreatív Partnerség a Ludwig Múzeumban

A Ludwig múzeumban Közös ügyeink – Együttműködésen alapuló művészeti projektek címmel egy kiállítás nyílt, ami március 18-ig látogatható ingyenesen. A kiállítás egy négyéves nemzetközi program (CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme) eredményeit mutatja be a közönségnek, melynek célja, hogy megismertesse a művészekkel az együttműködésen alapuló művészeti gyakorlatot, és támogasson olyan, különféle közösségek bevonásával megvalósuló projekteket, amelyek hatékony megoldást keresnek egy-egy aktuális társadalmi problémára.

média-jelenlét

A kreatív partnerség programról írtak a Marie Claire-ben

A cikk itt olvasható.


A drog és az iskola felelőssége

A szegregátumban élő általános iskolások drogfogyasztását felmérő kutatásunk eredményeit foglalja össze egy bizonyos aspektusból Lannert Judit Tanulópénz blogjának új bejegyzése, ami a Kölöknet oldalon is olvasható.


Nem a tehetséggondozást kellene sulykolni

Lannert Judit az Új Egyenlőségben beszélt a magyar közoktatás gondjairól.


  1035 Budapest, Vihar utca 18. telefon: (+36 1) 887 4851, info@t-tudok.hu