A jó oktatás titka filmsorozat

A jó oktatás titkát bemutató kisfilmek nemzetközi és hazai kutatási eredmények felhasználásával könnyed stílusban osztálytermi jelenetek beemelésével készültek. A kisfilmek célja, hogy az elérhető tudományos tények alapján könnyen emészthető módon, de megalkuvásmentesen (tudományos tényekből és minőségből nem engedve) segítse az érdeklődőket (pedagógus, szülő, diák és mindenki mást) eligazodni az oktatás komplex világában.

A FILM INTRÓJA

TOVÁBB A FILMEKHEZ

Hol áll a világban a magyar oktatás?Nemzetközi jó példák bemutatásaMilyen egy jó tanítási óra?A magyar oktatás átka, a beskatulyázásHogyan kezeljük a fiúkat és a lányokat?

A filmek célja elsősorban az, hogy mindenki a maga területén jobban tudjon dönteni ezen a területen, mert már ez is segíthet abban, hogy az oktatás színvonala javuljon. Az oktatás világa nagyon komplex, de mégis valamilyen szinten érdemes rávilágítani az összefüggésekre a laikusok számára is (sajnos jelenleg a szakma és döntéshozók nagy része is inkább laikusnak tűnik). Az országos politika szintjén például nem világos a döntéshozók számára, hogy az alacsony diák/tanár arány nem azt jelenti, hogy van elég tanár, hanem azt, hogy pazarol a rendszer. Az intézményvezetők számára nem világos, hogy a számukra oly nagy problémát jelentő alacsony bérek szorosan összefüggenek a számukra kisebb problémát jelentő szegregációval. Ugyanis a sok kisméretű iskola fajlagosan több tanárt igényel, vagyis, ha nem teszünk be több pénzt az oktatásba erre, akkor egy adott költségvetési szinten a rendszer több tanár iránti igényét csak az alacsonyabb bérekkel lehet biztosítani. A pedagógus szintjén pedig nem világos, hogy mikor jóindulatból leszállítja az elvárásait, hogy olcsó sikerélményhez juttassa a tanulókat, akkor éppen, hogy parkolópályára tereli őket. Hiába tanulják az egyetemen a Pygmalion hatást, a saját gyakorlatukban nem ismerik fel. Holott létezik a jól működő osztályterem elmélete, amit érdemes lenne alkalmazni. Reméljük, hogy a kisfilmek hozzájárulnak egy magas színvonalú, problémaorientált szakmai diskurzushoz a szakmában, a politikában és a szülők körében.

A filmek megtalálhatók 2023-tól a Kölöknet, T-Tudok és Kreatív Tanulás és Oktatás Alapítvány honlapján, YouTube csatornáin. A filmsorozat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett MEC_21 kódszámú „Tudományos Mecenatúra Pályázat” keretében, a MEC_N 141628 számú támogatás által valósult meg.

  1035 Budapest, Vihar utca 18. telefon: +36 20 263 3107, info@t-tudok.hu