A magyar közoktatás számokban: Facts and Figures 2014/2015 kötet

Az alapvető, lényegében statikus, évről-évre lekérdezett adatok az Oktatási Hivatal adatbázisaiban megtalálhatók. A kiadvány szerkesztői ezekből az adatokból válogattak, kiegészítve a volumen adatokat néhány egyszerű mutatóval. Tapasztaljuk, hogy ezek az egyszerű mutatók is – több éves összehasonlításban – nagyon is élő problémákra világítanak rá, vagyis a trendek követése az oktatáspolitika számára igen fontos jelzéseket ad.

A kiadvány első változata a TÁMOP 3.1.8 program keretében, az Oktatási Hivatal megrendelésére készült el 2015. januárjára. Ezt a változatot az Oktatási Hivatal saját igényeinek megfelelően más formátumban a honlapján közölte – bár nem kézenfekvő helyen. Jelen kiadvány második, átdolgozott kiadásnak tekinthető annyiban, hogy a szerkesztő az első változatban közölt adatokat újabb (2014-es) adatokkal egészítette ki. Továbbá el kellett hagyni néhány indikátort, mivel újabb adatok már nem voltak hozzáférhetők, vagy változtak az eredeti definíciók. Néhány esetben új mutatókkal, ábrákkal egészítettük ki a kötetet.

Általános probléma volt, hogy a felsőoktatási adatokhoz nem fértünk hozzá abban a formában, ahogyan szükség lett volna rájuk, egyes közoktatási mutatókat pedig, amelyek előállítását a kiadvány első változatában a projekt keretében megfinanszírozta a megrendelő, már nem tudtunk előállítani. Ezek utoljára a Közoktatási rendszer indikátorai 2015 c. kötetben jelentek meg, amit az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézete adott ki saját honlapján.

A kiadványról az Eduline is írt:

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/11/3/Ismeretlen_tenyek_a_magyar_oktatasrol_QVAI23

vissza  


  1035 Budapest, Vihar utca 18. telefon: +36 20 263 3107, info@t-tudok.hu